| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor |
Poruka |
dread Mighty-Vibes.org

|
Postano: kol 21, 2009 15:27 pm Naslov: Mad Professor |
|
|
Ukratko...
- Mad Professor je jedan od vodećih producenata u drugoj generaciji dub reggae izvođača. Njegov album "Dub Me Crazy" pomogao je u tranziciji dub glazbe u digitalno doba, kada je elektronska produkcija počinjala preuzimati glavnu ulogu u mainstream reggae glazbi 80'ih. Njegov način produciranja nije samo bio vezan uz novu tehnologiju, nego je često svojom vještinom već postojećim pjesmama dodavao nove elemente i efekte zvuka. Sredinom 90'ih, vraća se korjenima odnosno retro-dub-u (Black Liberation). Vodio je vlastiti studio i izdavačku kuću Ariwa, koja je postala domom mnogobrojnih kvalitetnih vokala i britanskih reggae produkcija toga doba. Kako je njegova reputacija sve više i više rasla, postao je dub remixer različitih rock, techno i ostalih glazbenih žanrova.Dobar primjer je drugi album Massive Attack-a, kojeg je Mad Professor cijelog obradio i dao mu novi naziv "No Protection".
- M.Professor se rodio kao Neal Fraser, 1955. godine u Guyani, maloj državi u južnom djelu Amerike. Sadašnji nadimak zaslužio je već kao mladić, zahvaljujući njegovoj zanimaciji prema elektronici. Sa 13 godina, seli se u London i oko 20 godine počinje prikupljati opremu za snimanje (echo i reverb efekte...). Prvi četverokanalni studio otvara 1979. godine u svojoj dnevonj sobi na jugu londona. Naziva ga "Ariwa" koja dolazi o Nigerijske riječi za zvuk ili komunikaciju. Počinje snimati bendove i vokale (Deborahe Glasgow, Aquizim, Sergeant Pepper, Tony Benjamin, Davina Stone, Ranking Ann) za njegovu novu etiketu pod istim imenom. Nakon mnogobrojnih pritužbi susjeda na buku seli studio u Peckham. 1982. godine snima svoj prvi album, ''Dub Me Crazy Pt.1'', koji je ubrzo doživio i slijedeće (Pt.2) izdanje "Beyond The Realms Of Dub". 1983. godine producira jos dva albuma "The African Connection" (po kritici, jedan od njegovih najboljih albuma), te "Escape To The Asylum Of Dub".
- Ariwa studio je bio preseljen u "bolje" susjedstvo u zapadnom Norwood-u sredinom '80ih, te je bio unaprijeđen u 24-kanalni studio. Bio je to najveći studio u Engleskoj u posjedu jednog crnca. Iz tog studija, Mad Professor zaista počinje utjecati na Britansku reggae scenu. Producira hit single za Pato Banton-a i Sandru Cross, te je surađivao na albumu kojim se Macka B. probio na scenu (''Sign Of The Times - 1986). U isto vrijeme era ragga glazbe se sve više i više razvijala i digitalna elektronska produkcija je preuzimala reggae glazbu. Kako je ragga zvuk sve više dominirao, Mad Professor-ova muzika je bivala još mračnija i "čudnija". Dok su se ragga izvođači i poklonici tužili kako je njegova glazba zvučila puno sterilnija u odnosu na stariji dub, mnogi su hvalili njegovu inovativnost te mogučnost manipulacije efektima i aranžmanima. "Dub Me Crazy" album postigao je vrhunac njegovog eksperimentiranja u kasnim '80 iako je u ranim '90 počeo pokazivati znakove manjka kreativnosti. Dvanaesti i zadnji album "Dub Maniacs on the Rampage" je izdan 1993. godine.
- U međuvremenu Ariwa nastavlja napredovati i prosperirati kao etiketa, sa brojnim hitovima umjetnika kao što su Macka B, Pato Banton, Sandra Cross, Kofi, Intense, Jah Saka, John McLean, Robotics, Sister Audrey, Peter Culture, Johnny Clark i drugi. Nadalje, počeo je surađivati sa nekima od poznatijih reggae izvođača od kojih je najvažnije spomenuti suradnju sa njegovim glavnim uzorom Lee "Scratch" Perry-em 1989. "Mystic Warrior". 1991. godine producira prvi od brojnih albuma DJ veterana U-Roy-a "True Born African". Također je radio sa Yabby You i Bob Andy-em. 1992. težiste baca na turneje te izdaje 100ti album izdavačke kuće Ariwa.
- Suradnjom s poznatim izvođačima, postaje poznat i izvan reggae scene kao remixer za rock, r&b i elektronsku glazbu (Sade, The Orb, KLF, Beastie Boys, Jamiroquai, Rancid, Depeche Mode, Perry Farrel). Kao što je već spomenuto najpoznatije remix djelo mu je svakako cijeli drugi album Massive Attacka (Protection) kojeg naziva "No Protection". Potpuna promjena verzije trip-hopa u dub. Sredinom 90'ih, kreativno osvježen, ponovno počinje raditi na albumima. Ovaj puta elektroniku miksa sa roots reggae glazbom, organičnim zvukovima iz ranih dana dub generacije. Izdaje album "Afrocentric Black Liberation Dub" čije je prvo izdanje objavljeno 1994. godine. Slijede i daljnje suradnje sa izvođačima kao sto su Perry i U-roy. 2005. god. Mad Professor je proslavio 25 godina Ariwa studija turnejom po UK, a sa Perryem izdaje duplu cd retrospektivu radova - ''Method To The Madness''. Nastavlja sa turnejama, izdavanjem albuma, produkcijom, suradnjama, Ariwa i dalje napreduje...tako dolazimo i do 2009. god. u kojoj nam neumorni M.Professor osim novog albuma - ''Audio Illusions Of Dub!'', nudi i ostala izdanja...
|
 |
Dogen Stari član

|
|
| [Vrh] |
|
 |
Nina Davis Prastari član

|
Postano: kol 24, 2009 12:25 pm Naslov: |
|
|
style  _________________ Yeah, a gunshot...and me done chat.
SEERIOUS
---------------------------------------
www.myspace.com/ninadavismusic |
|
| [Vrh] |
|
 |
Oskar Moderator

|
Postano: ruj 09, 2009 16:23 pm Naslov: |
|
|
E kad bi svi duberi bili ko Mad Professor, vise bi ga ljudi i slusali.
Inace, volim kad profesor zamijesa neku stvar koja nije njegova, po obicaju neki ska i onda to bude do jajaca. _________________ http://www.skaville.org/forum/ |
|
| [Vrh] |
|
 |
Jah Billah Prastari član

|
Postano: ruj 09, 2009 16:28 pm Naslov: |
|
|
Kompletna diskografija je vrijedna slušanja i pre-preslušavanja. Mislim da je samo par ljudi kontalo šta Professor radi back inna day. Massive Attack dub album ga je dignuo na svjetsku razinu, a tko su Massive Attack nego djeca koja slušaju Mad Professora. Ah uvrnuti svijet... _________________ DUBMAN DUB FI FUN
Amabassador of DUB Galactic Nations
Sub Organiza
Laws Of Dubtronomy |
|
| [Vrh] |
|
 |
dread Mighty-Vibes.org

|
Postano: ruj 09, 2009 17:28 pm Naslov: |
|
|
| Oskar kaže, citiram: : | | Inace, volim kad profesor zamijesa neku stvar koja nije njegova, po obicaju neki ska i onda to bude do jajaca. |
Baš to, u tome i je tajna, (Who Knows The Secret Of The Master Tape) nije ograničen, surađuje, kombinira sa svima i na kraju to ispadne vrlo zanimljivo za slušat.
| Jah Billah kaže, citiram: : | | Massive Attack dub album ga je dignuo na svjetsku razinu, a tko su Massive Attack nego djeca koja slušaju Mad Professora. Ah uvrnuti svijet... |
Jooj to mi je tako bezveza, uvijek navode tu suradnju sa M. Attack, Professor je surađivao sa hrpom drugih glazbenika dok ovi još nisu bili ni u planu.
Ista stvar i kad netko predstavlja Horace Andy, obavezno suradnja M. Attack pa onda sve ostalo. _________________
 |
|
| [Vrh] |
|
 |
Oskar Moderator

|
Postano: ruj 09, 2009 17:53 pm Naslov: |
|
|
| dread kaže, citiram: : |
Jooj to mi je tako bezveza, uvijek navode tu suradnju sa M. Attack, Professor je surađivao sa hrpom drugih glazbenika dok ovi još nisu bili ni u planu.
Ista stvar i kad netko predstavlja Horace Andy, obavezno suradnja M. Attack pa onda sve ostalo. |
Tako je. Ko da su sad ti mainstream pedercici relevantni odnosno neka referenca.
Isto kad su spominjali kak je No Doubt poceo kao ska bend ili Amy Winehouse napravi ska ep. Boli me kurac.
Takve poveznice samo dovlace skart publiku di im nije mjesto. _________________ http://www.skaville.org/forum/ |
|
| [Vrh] |
|
 |
Jah Billah Prastari član

|
|
| [Vrh] |
|
 |
Nina Davis Prastari član

|
Postano: ruj 10, 2009 15:18 pm Naslov: |
|
|
| Jah Billah kaže, citiram: : | | Oskar kaže, citiram: : |
Isto kad su spominjali kak je No Doubt poceo kao ska bend ili Amy Winehouse napravi ska ep. |
Nije on topic ali ne mogu prešutit: hit single No Doubt "Hey baby" je vokalni duet sa Bounty Killerom. Gledao sam originalni cd i nigdje nije bio kreditiran. Nije ni tu kreditiran iako se pojavljuje u spotu: http://www.youtube.com/watch?v=896Aby1hUH8
Dutty babylon!!! |
DA STVARNO ne vjeerujem
uopče nisam išla za tim.
kad je ta stvar izašla ja sam bila jako mlada hahaha
al dobro sad mi je jasno zašto sam bila luda za pojedinim dijelovima te stvari hahahahaha ODLIČNO  _________________ Yeah, a gunshot...and me done chat.
SEERIOUS
---------------------------------------
www.myspace.com/ninadavismusic |
|
| [Vrh] |
|
 |
Ganjamuffin Moderator

|
Postano: lis 09, 2009 0:37 am Naslov: |
|
|
tek sam sad skuzio ovo izdanje koje je preeedobro - FAYA HORNS meet MAD PROFESSOR & Joe Ariwa (2008)
no ipak..nema do prvih Dub Me Crazy izdanja  _________________ If you have a heart ruling over every other subject part
Legislate with conscience and then make your rules
Base all decisions in right & truth |
|
| [Vrh] |
|
 |
dread Mighty-Vibes.org

|
Postano: lis 09, 2009 16:34 pm Naslov: |
|
|
Je baš tak! ovo trubastično zvuči, lagane relaksirajuće melodije, super kombinacija. Jedna od x odličnih suradnji Profesora.
@ - Oskar - probaj preslušat, vjerujem da će ti neke stvari bit ok. _________________
 |
|
| [Vrh] |
|
 |
dread Mighty-Vibes.org

|
|
| [Vrh] |
|
 |
dread Mighty-Vibes.org

|
Postano: vel 08, 2010 19:02 pm Naslov: |
|
|
Eto šta se dogodi kad popizduknu sinovi dub majstora?, udruže snage i objave dubastičan album. Dakle riječ je o Joe Ariwa (Mad Professor) i Young Warrio (Jah Shaka)....
Joe Ariwa Meets Young Warrior - 2009 _________________
 |
|
| [Vrh] |
|
 |
jahkozza Reggae Fosil

|
|
| [Vrh] |
|
 |
Ganjamuffin Moderator

|
Postano: vel 09, 2010 20:57 pm Naslov: |
|
|
sad sam oslušnuo i nije loše, svašta su nabacali ali u pozitivnom smislu i na kraju je ispalo itekako slusljivo i jako zanimljivo  _________________ If you have a heart ruling over every other subject part
Legislate with conscience and then make your rules
Base all decisions in right & truth |
|
| [Vrh] |
|
 |
|
|
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.
|