Mighty Vibes - Reggae.hr forum
We don't like, we just love the reggae !

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Slovenska mitologija i paganizam

Započni novu temu   Odgovori na temu    Mighty Vibes - Reggae.hr forum -> Ostalo
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor Poruka
bajum_bajum
Novi član

PostPostano: vel 04, 2010 16:10 pm    Naslov: Slovenska mitologija i paganizam Citiraj i odgovori

Koliko ste upoznati i sta mislite o tome?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Illumination
Mighty-Vibes.org

PostPostano: vel 05, 2010 19:19 pm    Naslov: Re: Slovenska mitologija i paganizam Citiraj i odgovori

bajum_bajum kaže, citiram: :
Koliko ste upoznati i sta mislite o tome?

Znam da dosta "black" metalaca brije na to, a neki od njih pokušavaju kroz to gurati, pod krinkom patriotizma, superiornost arijske rase i slična sranja...

btw... nije slovenska već slavenska... Smile
Tobogan

Zadnja promjena: Illumination; vel 05, 2010 19:27 pm; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti Web stranice AIM
debeli
Stari član

PostPostano: vel 05, 2010 19:25 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

može nekakvo objašnjenje??
[Vrh]
Illumination
Mighty-Vibes.org

PostPostano: vel 05, 2010 19:28 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

debeli kaže, citiram: :
može nekakvo objašnjenje??

http://hr.wikipedia.org/wiki/Slavenska_mitologija
Tobogan
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti Web stranice AIM
dread
Mighty-Vibes.org

PostPostano: vel 05, 2010 19:49 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Na prvu, kad sam vidio Slovenska mitologija, mislio sam da je šala-topic, kad ono slično ali različito.

Citat:
Znam da dosta "black" metalaca brije na to, a neki od njih pokušavaju kroz to gurati, pod krinkom patriotizma, superiornost arijske rase i slična sranja...

Prednjače skandinavci, iako u njihovom slučaju mržnja prema katoličanstvu je sasvim opravdana...
Novi član

PostPostano: vel 05, 2010 22:34 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

A znam da ima rasista koji se furaju na to ali oni su drugo...

Tacno, moze i slavenska. Smile
Inace, mislim direktno na nasu staru veru i bogove u koje su verovali nasi preci. I voleo bih da cujem vase misljenje o tome.
Po mom misljenju, ima prilicno lepih prica i iz nasa, a takodje i iz nordijske mitologije. I da je to jedan prilicno lep deo nase tradicije i da ga se nikako ne treba stideti. Wink
Ako nekom treba neka literatura o svemu tome, neka mi se javi pa cu da posaljem! Ili da okacim na forum, kako ko bude hteo. Wink
[Vrh]
Yami_Raziel
Stari član

PostPostano: vel 06, 2010 9:35 am    Naslov: Citiraj i odgovori

this what i think of it Smile x)
Rasta4life
Moderator

PostPostano: vel 06, 2010 12:25 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

O slavenskoj mitologiji baš i neznam, ali nordijska je zakon, prava badman mitologija Smile
bajum_bajum
Novi član

PostPostano: vel 06, 2010 21:09 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Jeste li znali da nasi preci nikada nisu prinosili ljudske zrtve? Wink
[Vrh]
hank chinaski
Prastari član

PostPostano: vel 07, 2010 14:04 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

e pa ovo je super tema

to je nas roots i ja mislim da bi "prave hrvatske raste" trebale brijati na paganizam
[Vrh]
dread
Mighty-Vibes.org

PostPostano: vel 07, 2010 15:15 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

paganine jedan! wiseold
Mighty-Vibes.org

PostPostano: vel 07, 2010 15:20 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

meni je zanimljiva tema, bas zbog svih tih prica, sto je najvaznije s nasih prostora.. evo jedna sto mi pada na pamet..

u krscanstvu pa tako i raste spominju svetog jurja koji je ubio zmaja, st. george (ima kod HNK kip) krscani to tumace kao pobjedu dobra nad zlim... dok se ista stvar pojavljuje u slavenskoj mitologiji (prije krscanstva) gdje perun svake godine ubijao velesa tj. otjera ga u podzemni svijet. njihova borba ne predstavlja dualističku borbu dobra i zla, već elemenata vode i zemlje - Velesa te neba i vatre - Peruna. tako su objasnjavali promjenu godisnjih doba.

veles je povezivan sa glazbenicima, magijom, stokom.. pokrstavanjem slavena podjeljen je na par likova, kao bog podzemlja i zmaj povezan je sa vragom, kao zastitnik stoke - sv. blaz, u mnogim ruskim bajkama povezan je sa sv. nikolom

perun je bog munje i groma (isto kao i zeus), pokrstavanjem njegove karakteristike su prenesene na sv. iliju gromovnika, i naravno sv. jurja koji ubija zmaja

zanimljivo je sto ima masa poveznica na razlicitim krajevima svijeta, zapravo nisu totalno razliciti krajevi svijeta, nego vjerovatno put kojim su isli nasi preci (afrika - indija - europa).. npr. slavenski bog sunca se zove hors, dok u egiptu imamo horusa! ili..

Još početkom 20. stoljeća neki su seljani u Bugarskoj i Makedoniji održavali svečanosti da bi prizvali kišu, a središte je obreda bila mlada djevojka Perperuna, kojoj se ime može povezati s Perunom, čije se pak može povezati s indijskim bogom sličnih svojstava - Parjanjyom.
bajum_bajum
Novi član

PostPostano: vel 07, 2010 18:48 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Hvala na interesovanju! Very Happy

Ima puno jako lepih prica koje su poreklom sa ovih prostora, ali recimo u veoma manjoj meri nego koliko ih ima u nordijskoj, grckoj i sl.

Da, prisutna je borba Peruna i Velesa. Poznato je verovanje da je Veles svake veceri otimao Perunovu zenu, pa kako ga je Perun jurio onda je bio mrak. A cim ju je vratio onda je ponovo svitao dan.
Postoji i prica kako je Veles na Perunovoj svadbi prisao njegovoj zeni i izjavio joj ljubav, ali ga je Perun cuo i pojurio i na kraju uhvatio. I navodna kazna za Velesa je bila da ga posalju dole na zemlju.

Stavicu ovih dana linkove za par knjiga o ovoj temi.
Pozdrav svima.
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Mighty Vibes - Reggae.hr forum -> Ostalo Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.